2. oktober 2011

FØR-bilder fra vaskerommet

Leiligheten vår ligger i et byhus fra 1800-tallet. Det ligger i den eldste delen av sentrum. Her er gatebildet ansett som verneverdig, så det må sendes søknad til kommunen hver gang man vil endre vinduer eller tak etc.. Ut mot hagen er det også vanskelig, men ikke umulig å få tillatelse til tilbygg. Det firmaet som renoverte bygget for 12 år siden gjorde om både innvendig og utvendig. De i forveien 6 miniatyr-leilighetene ble gjort om til 3 litt større boliger med separate utgansdører til hagen. De bygget om et bakgårdsskur, som nå inneholder baderommet tilhørende vår leilighet og et felles vaskerom. Den gang må de ha fjernet en vedovn, uten å lukke igjen skorsteiein ordentlig. Resultatet var en vegg med en åpen skorstein inni. Etterhvert ble den full av vann som ikke kom ut noen vei. Dette er perfekte vekstforhold for mugg og skimmel, og det kan du kanskje fornemme på bildene. Det ligger et tykt, fargerikt lag utenpå veggen der skorstenen er, og det sprer seg stadig. For noen år siden ble de som bodde her da nødt til å tette igjen skorsteien ovenfra. Det stoppet tilsiget av vann, men den fukten som allerede var inni veggen, ja. Den tar det sin tid å bli kvitt.

Vi tok med disse bildene til en forhandler med byggekyndig personale, og lurte på om det var mulig å redde vaskerommet, eller om vi skulle rive alt og bygge nytt. Han anbefalte oss en omfattende prosess med avrensning og sopp-midler, membran og maling som var sopp og mugg-hemmende. Jaja tenkte vi, handlet remedier for 1200 DKK og bestemte oss for å forsøke den enkleste løsningen.  Det tok tre dager. Tiden gikk med til en grundig rundvask, rensing og vasking igjen, mens vi etterpå måtte sitte å se på de ulike lagene tørke. Det er heller ikke særlig stor plass der inne, hvilket gjorde jobben veldig knotete.

I og med at vi er 3 enheter i bygningen, og ikke har noen kjeller. Er oppbevaring en utfordring. Vi tok en diskusjon med de andre, og ble alle sammwn enige om at det ville være fint med noen hyller på vaskerommet. På den måten kunne vi få frigjort benken, slik at man faktisk kunne bruke den til klær, og samtidig få plass til esker med julepynt, litt verktøy osv.

Døren inn til vaskerommet hadde virkelig sett bedre dager. Det samme gjaldt vinduene. Jeg spurte hvor lenge den hadde sett sånn ut, og de gamle beboerne mente det hadde vært sånn i noen år. Jeg spurte om det ikke var bedre å kjøpe en boks maling, enn en ny dør? De sa seg enig i det, og som sagt, så gjort. Jeg brukte en helg på å skrape  og male døren og vinduene ute og inne.
 Resultatet skal du få se senere.

Ha en herlig dag!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar!