2. juni 2012

Flytt til nytt!


Flytt til nytt!


Her kommer en liten tips-liste som kan være praktisk når man skal i gang med nye prosjekter!

Når man legger inn bud på en leilighet eller et hus, har man allerede forestilt seg hvordan det vil være å leve der. Man har sett for seg en selv, familien og tingene sine i nettopp denne boligen.

Erfaringsmessig vil jeg si at en god plan for oppussing, innredning og flytting gjør jobben betydelig lettere. Selvfølgelig må man ta en masse avgjørelser underveis, men med en plan å forholde seg til, er det lettere å holde fokus mot et helhetlig resultat.

Her kommer noen tips til den overordnede planlegingen.

Finn din stil

·      Dette er som å utforme en problemfomulering i et hvilket som helst prosjekt. Finn inspirasjon i blader, bøker og på nettet. Klipp ut og samle bilder av ting og rom du liker, både interiør og eksteriør. Her skal man i første omgang være ukritisk til om bildene representerer en helhet. Det er mer en brainstorming i bilder.
·      Når du føler deg ferdig, sorter så bildene etter rom. Da ender man opp med en bunke til kjøkken, en til stuen, spisestuen, soverommet, bad osv.
·      Gå igjennom bunken og finn dine favoritter. Disse bildene kan man putte i plastlommer, eller lime inn i en perm. Når nye bilder og idéer kommer til senere, kan du legge dem til, eller bytte dem ut med det som nå ligger der.

Generelt er det oftest enklest å velge en stil som passer inn i den boligen man skal flytte til, men det er slett ikke umulig å innføre noe veldig moderne i et gammelt hus, eller omvendt. Viktigst er det, at du liker og føler deg hjemme i stilen.

Fargevalg

·      Her kommer bildene fra stil-jakten til nytte for første gang. Finnes det noen fellestrekk for rommene? Er de alle lyse, er de i sterke farger, eller er fellesnevneren stor forskjellighet? Hva trives du best i? Tenk over hvilke følelse du vil ha, når du går omkring fra rom til rom.
·      Oppsøk en fargehandler, eller gå på nett og finn fargekart. Gjør deg opp en mening om hvilke nyanser du liker best.
·      Når du har funnet ut av, om du er til hvitt, beige, bruntoner, gråtoner, pasteller eller varme, mørkere farger, er det på tide og kombinere det med boligen og de enkelte rommenes egenskaper og bruksområder. Er det mye naturlig lys? Hvem skal bo der? Hva skal rommet brukes til?

En bolig virker større, ryddigere, mer gjennomført og helhetlig når veggfargen går igjen i flere rom. Dører, lister, tak og vinduer er rommets ramme, og harmonerer oftest best, hvis de er malt i den samme eller en lysere farge enn veggene. Vaskelister langs gulvet er et unntak, da disse fungerer godt i en mørkere nyanse. De holder seg også pene lenger, fordi hakk, risser og lysebrune såpeflekker med støv i synes bedre på helt hvite vaskelister, enn på grå eller brune. En idé kan være å velge en blankere maling til dører og lister, da disse oftere har behov for rengjøring. En blankere maling, vil på den andre siden stille et større krav til gjenstanden som skal males, da hakk og ujevnheter synes mye bedre med blank overflate enn med matt. Generelt vil rom virke større, hvis de males i lyse farger. Tidløse og nøytrale farger er lettere å leve med i lengre tid, hvis man ikke er av typen som pusser opp hvert år.

 Planlegg de enkelte rom

·      Finn frem boligens plantegninger, og se til at den inneholder korrekte, innvendige mål.
·      Bestem hvilke rom som skal brukes til hva. Eventuelt kan du kopiere opp plantegningen, så kan du teste ut flere muligheter hva romfordeling angår.
·      Hvordan er rommenes utgangspunkt? Skal dører, rekkverk, lister eller hele vegger eller annet flyttes eller skiftes? Skal vinduene ha sprosser? Disse endringene er ofte kostbare og tidkrevende. Hvis det er nødvendig med slike tiltak, er idé-permen igjen til god hjelp med tanke på utrykk og stil.
·      Planlegg deretter møbleringen med saks og papir, eller med SketchIt eller andre tegneprogrammer som kan hentes gratis på nettet.
·      Når din drømmeinnredning av et rom er ferdig, og handlelisten skal skrives, er det på tide å ta en titt på økonomien. Det finnes alltid en billig og en dyr måte å oppnå det ønskede uttrykk på. Undersøk hva du har, hva kan brukes, og skal det eventuelt ha et strøk maling for å fremstå som nytt og spennende? Hvilke ting vil du legge penger i, hva er viktig for deg? Sammenlign det du har, med din idé-perm.
·      HA ALLTID fargekart og stoffprøver fra sentrale elementer som sofa og gardiner i vesken. Disse kommer til stor nytte når du er på shopping, eller helt tilfeldig kommer over noe på din vei. På denne måten vil du alltid handle ting som passer inn i og bidrar til helheten.
·      Hvis man har valgt en nøytral veggfarge til rommene, kan man innføre en farge ved å ha minst 3 gjenstander i rommet malt i denne fargen, eller bestående av det ønskede materiale.
·      Å gjenbruke gamle, brukte og arvede ting i kombinasjon med det nye, vil oftest gi boligen et mer personlig og unikt uttrykk. Det tar også lengre tid å bli lei ting man er glad i, enn ting man bare handlet for å få en ”katalog-stue”.
·      Ting som en beiset kan males, men når ting først er malt, må de males over, med mindre man vil slipe ned hele dingsen (hvilket er en veldig jobb).

Malejobben

·      Det kan lønnes seg å legge litt kronasjer i maling og utstyr, så slipper man unna med færre strøk og mindre søl.
·      Dekk av med PAPP eller PAPIR, da denne suger maling og søl tørker raskere, en om man dekker av med plast.
·      Kvistelakk, kvistelakk, kvistelakk, hvis man maler på ubehandlet tre. Dette er den eneste måten å unngå at kvistene trenger igjennom malingen i løpet av et år eller tre. Det har også kommet en ny grunning med kvistelakk i. Denne er god, men ganske dyr.
·      Gå over vegger, tak og det som skal males med sparkelmasse og snadpapir. Denne jobben er enklest hvis man maler på tre. Sparkel til mur skal tørke lengre, og det støver noe helt avsindig når man skal slipe den ned igjen.
·      Til slutt skal alt vaskes, om man gjør det etter boken. Et minstekrav er at støv fjernes. Ellers vil det kunne danne klumper og skitt i malingen, hvilket er mindre lekkert.
·      Når veggene er rene og klare for maling, kan det være veldig smart å dekke av med maskeringstape, hvis man ikke er den drevne typen. Malere har ledd meg opp i ansiktet når de hørte hvor mange meter med tape jeg brukte for å male tre rom, men jeg kan avsløre at resultatet ble fremragende. Især listene ville blitt mindre fine, når man ligger på fjerde dagen med liten kost og pirke-maler i kriker og kroker.
·      Hør på god musikk, ring venner og familie og ha alltid kalde forfriskninger i nærheten. Godt selskap er minst halve jobben!

Selv ELSKER jeg å planlegge interiør for ny bolig. Da vi kjøpte vårt eget for halvannet år siden, hadde jeg møblerte plantegninger, stil-kollasjer og fargekart til de potensielle boligene. Utfordringen for mennesker av min støpning er å begrense seg, ellers får man rett og slett ikke sove om natten. Hodet er fult av idéer, vegger blir malt, møbler flyttes rundt og arbeidsrekkefølgen blir revidert. Alt for å oppnå den beste kombinasjonen av praktisk gjennomførbarhet, estetikk og brukervennlighet.

Disse tipsene er kun egne erfaringer og råd jeg ikke lenger husker hvor be plukket opp. Håper det kan hjelpe deg i planlegningen av din nye bolig!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar!