13. september 2011

Byhusets felleshage Del 1

For et halvt års tid siden flyttet jeg og min samboer inn i et byhus med felles hage. Vi er 3 enheter i bygninger, og eier dermed hagen sammen, og den skal benyttes og beregnes som fellesareal. Jeg gikk som alltid i gang med store drømmer, planer og tegninger med forslag om hva som kunne endres. Straks skulle jeg erfare vanskelighetene som følger med å være 3 om og bestemme hvordan området skulle benyttes, og hvor mye penger som skulle legges ned i hage-prosjektet. Som hagen var, kunne den kun benyttes av 1 enhet av gangen, da det bare var en spiseplass. Gressplenen var for ujevn til pledd, og dessuten full av hundelort. Hagen var kort sagt et begredelig syn. 

 Bildet er tatt fra kjøkkendøren vår, ut i hagen. Det er et lite fliselagt område, resten består av store, fine rullesteiner. Overgangen mellom terasse og plen er en skrå rad av steiner som har løsnet gjennom tidens løp. Ut mot gjerdet er jorden sklidd ut, og mellom rullesteinene er det et ugress-monarki om sommeren.

Til slutt ble vi alle 3 enige om å lage en ny og større fliseterasse der det nå var gamle fliser og rullestein, og legge til en flisegang over til hageporten, samt en ekstra fliseterasse oppe på gressplenen.

Alt arbeidet måtte gjøres med håndkraft, spader og trillebår. Porten in i hagen var nemlig for liten til annet, og all stein og grus ble satt på utsiden av hagen, da vi ikke fikk den over gjerdet, eller opp trappen inn til hagen fra baksiden.

Sånn lager du ny flisterasse:
  1. Fjern alle stein og fliser som ligger der terassen skal være.
  2. Grav bort jord og stein, til ca. 15 cm under det nivået du vil ha terassen.
  3. Grav ut 15 cm av gressplenen der terasse og flisegangveien skal være. Det kan være en fordel og måle opp området på forhånd, og vi brukte spiker med murertråd for å markere kantlinjene.
  4. Legg ca. 10 cm fin grus eller grov sand utover området.
  5. sanden skal bankes sammen, før man retter den av med en lang avrettestokk. OBS: Hvis det er avløp, må flisene falle mot dette, og fliseterassen skal uansett alltid ha fall bort fra husveggen, for å unngå fuktproblemer.
  6. Avrett ett område av gangen, så er det lettere å legge flisene og du slipper dobbeltarbeide.
  7. Legg fliser i det mønsteret du vil ha.
  8. Skjær til alle fliser som skal i kanter, hjørner, rundt komlokk og avløp med en dertil egnet sag.
  9. Når alle fliser er på plass, skal fin sand kostes rundt på dem, så det legger seg i sprekkene og gjøre steinene mer stabile. Fyll på etter et par regnskurer.
TIPS:
Regn ut antall kvadratmeter på forhånd. Ts godt i, for det ryker noen kvadrat i avkapp til kanter og hjørner. Undersøk flere steder når det gjelder pris på fliser og grus. Vi skulle ha 96 m2 med rustikke, grå fliser, og 9 m3 med 08 grus. Bare på grusen alene sparte vi rundt 2.000 kroner på å bestille fra en vognmann i stedenfor byggevarekjedene. Legg til ca. 3 ganger den tiden du beregner å bruke. Særlig når man arbeider i en gammel hage. Du vet ldri hva som gjemmer seg under gressplenen! Hos oss lå det et dyr, to enorme betongklosser med rester av byggemateriale. disse måtte vi dele med slagborr og slegge for å få dem flyttet. Jorden var iblandet knuste taksteiner og en mengde murstein. Veldig, veldig vanskelig å grave i.  Bestill alt av materiale i god tid. Det kan ofte være lengre leveringstid enn man tror. Så er det eneste du trenger en god rygg, sterke armer, arbeidslyst og tåmodige naboer. Dette støver og bråker ganske greit.

  Resultatet ble uansett en stor og deilig uteplass. Endelig er det rom for krukker, krydderurter og hagekos!

Den nye muren ble det gravd ut til, så den står støtt nede i jorden. Den består av rustent armeringsjern som ble skåret til og knyttet  i sammenhengende kasser. I disse fylte vi det meste av rullesteinene vi hadde plukket opp av jorden tidligere. Nærbilder av denne kan sees her. Det var en av de andre i bygget som kom på den idéen. Rustikt, originalt og det sparte oss for 1) mange turer på fyllingen 2) utgifter til nye steiner til muren 3) flere flytterunder på hundrevis av steiner. SMART! - og billig!

Overskuddsjord fra gravingen ble rensket for stein og fylt på der plenen var sklidd ut. Nytt gress ble sådd i etterkant.

Krukkene er gamle terakotta- og keramikkkrukker, som jeg har pusset og lakkert med et par strøk Kullsort Matt lakk. Da blir det fine penselstrøk, og det gjør ingenting om de skaller litt etterhvert. Her har valpen vår kommet i hus, og nyter utsiken over sitt nye rike.

Velkommen tilbake!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar!